موارد مصرف طلا در زندگی

فهرست مطالب
کاربردهای طلا در زندگی امروز بشر
در طول تاریخ از بین تمامی مواد معدنی استخراجشده از زمین، هیچکدام بهاندازه طلا مفید و عزیز واقع نشد! سودمندی طلا به علت تنوع خواص ویژهای است که در ذات ذرات آن گنجاندهشده، طلا بسیار قابلانعطاف، رسانای الکتریکی، عاری از هرگونه لکه پذیری، قابل ذوب و ریختهگری در اشکال بسیار دقیق، چکشخوار، امکان تبدیل به ورقهای نازک و سیم، آلیاژهای بسیاری از فلزات دیگر، دارای رنگی شگفتانگیز و بسیار درخشان و بهیادماندنی است که تمامی این ویژگیها در کنار هم باعث شد، کاربردهای طلا روزبهروز افزایش یابد و تنها به حضور در دادوستدها خلاصه نشود و به کمک خاصیتهای منحصربهفردش راههای خود را تقریباً در هر حوزه از زندگی مدرن نیز بهنوعی بازنماید.
همانطور که در مقاله « کاربرد سکههای طلا » خواندید سکههای طلا و شمشهای طلا اولین دستاوردهای بشر بوده است که توانستهاند به مدد آنها این فلز گرانبها را به خدمت خود درآورند، بعد از آن شاهد ورود طلا در صنایع مختلف بودهایم بهگونهای که امروزه جزء جدانشدنی برخی از آنها گشته و بدون آن چرخ این صنایع خوابیده و رونق خود را بهکلی از دست میدهند در ادامه این مقاله در دی اجرت با کاربردهای جالب طلا با ما همراه باشید.
الکترونیک
صنایع الکترونیک اولین صنعتی بوده که روی خوش خود را به این عنصر مهم نشان داده و از ویژگیهای منحصربهفرد آن چون رسانایی بالا و مقاومت زیاد در برابر خوردگی در جهت نیل به اهداف خود بهره برده و به ساخت اجزای الکترونیکی از جنس طلا پرداخته است از مزایای و موارد استفاده آن میتوان به این موارد اشاره نمود:
مزایای استفاده طلا در الکترونیک:
- ماندگاری بسیار بالا
- مقاوم در اتصالات و پستهای تقویتکننده
- مناسب برای لحیمکاری
- ضدزنگ
- پرکاربرد در آبکاری طلا
- افزایش ماندگاری قطعات دیگر چون نیکل یا کبالت
- سرعت بخشی به انتقال اطلاعات
- بالا بردن مقاومت سیمها و کابلها
قابلیت استفاده از طلا در:
- سیمهای برهنۀ ارتباطی
- فناوری حسگرهای لمسی
- فناوری ذخیره اطلاعات
- وسایل الکترونیکی
- موبایلها
- ماشینحسابها
- وسایل دیجیتالی
- جیپیاسها
- تلویزیون
- کامپیوترها
- ابر پردازشگرها
- فلش مموری
- مادربردها
دندانپزشکی
استفاده از طلا در دندانپزشکی مربوط به صدها سال پیش است و بشر با تمامی فناوریهای خود هنوز نتوانسته عنصری دیگری به پایداری، مقاومت، ساختار ثابت و غیرقابلترکیب، طلا دست یابد که در میدان رقابت با آن بتواند هم پای طلا ابراز وجود کند، ازاینرو با هزینه گرانی که دارد استفاده از آن رواج داشته و بیشتر افراد مایلاند از ویژگیهای شیمیایی و ذاتی این عنصر نهایت بهره را در این علم ببرند.
پزشکی
تشخیص و درمان دو رسالت اصلی طلا در صنعت پزشکی است که بهخوبی توانسته از عهدۀ آن برآمده و چشماندازهای روشنی را به سمت درمان بگشاید، تشخیص بیماریهایی چون ایدز، پروستات، مالاریا، سکته قلبی و سرطان دهانه رحم، درمان سل، دردهای مفصلی، آرتروز، ناهنجاریهای غددی و عصبی و بیماریهای ایجاد شده در دهان با کمک نانو ذرات طلا گامی مؤثر در شکوفایی علم پزشکی به مدد این عنصر است.
مقادیر کمی از طلا برای اصلاح وضعیتی موسوم به lagophthalmos استفاده میشود که این بیماری ناتوانی فرد در بستن کامل چشمان خود است، این حالت با کاشت مقادیر کمی از طلا در پلک فوقانی درمان میشود، طلای کاشته شده باعث وزن در پلک شده و نیروی گرانشی به بسته شدن کامل پلک کمک میکند.
لیزرهای طلا که امروزه در صنعت پزشکی واردشدهاند توانایی انجام فعالیتهایی را دارند که درگذشته با زحمتهای فراوان و طی جراحیهای طولانیمدت با زخمهای عمیق صورت میگرفت، نابودی سلولهای سرطانی، جراحیهای اورژانسی، عملهای چشم و مغز نمونههایی از دخالت لیزر در این علم است.
صنایع فضایی
کاربردهای طلا در صنایع فضایی اعجابانگیز بوده و توانسته با نقش سازندۀ خود گام مؤثری در ارتقاء دانش و علوم در این زمینه بردارد که مواردی از آن به این شرح است:
- مدارات موجود در فضاپیما
- بهعنوان رسانا و متصلکننده مطمئن
- پوشش وسایل فضایی در قالب فیلم پلیاستر
- منعکسکننده اشعه مادونقرمز
- تثبیت درجه حرارت وسیله فضایی
- روانساز مقاوم در برابر تجزیه و تبخیر در محیط اتمسفر
- دارای قدرت برش کم
- به کار بردن در کلاه ایمنی فضانوردان بهمنظور محافظت از پوست و چشم آنها در برابر شعاعهای خطرناک خورشید
داروسازی
این عنصر پرکاربرد در پزشکی و البته داروسازی تاکنون توانسته حضور به هم رسانده و با نانو ذرات خود به درمان بیماریها بپردازد، ورم مفاصل، رماتیسم، ایدز و سل بیماریهایی است که به کمک عنصر طلا برای آن داروهای درمانی پدید آمده و حتماً در آینده نیز نمونههای قابلتوجه دیگر را به دنیای پزشکی معرفی مینماید.
شیشهسازی
طلا در صنعت شیشهسازی بسیار گسترده بوده و از ساختمانی آغاز و تا شیشه هواپیماها و جتهای جنگی را شامل میشود.
- شیشههای ساختمانی: طلا در صنعت شیشهسازی ساختمانی بهعنوان رنگدانه و ایجاد پوششی مناسب برای مناطق با آبوهوای بسیار گرم و یا بسیار سرد کاربرد دارد، زیرا با ایجاد عایق بر سطح شیشه از انتقال گرما و سرما جلوگیری کرده و دمای داخل ساختمان را ثابت حفظ میکند.
- شیشههای انواع هواپیماها: شیشههای هواپیماهای ارتشی و مسافری دارای روکشی از طلا هستند تا مانع یخ زدن بخارات آب بر سطح شیشه در ارتفاعات گردد، برفک ایجاد نشده و دید خلبان کم نگردد و با بازتاب مناسب گرما برودت و خنکی داخل کابین در روزهای گرم و به کمک خاصیت رسانای حرارتی طلا، گرمای داخل کابین در روزهای سرد حفظ شود.
موتورهای هواپیما
آلیاژ طلا مهمترین عنصری است که در ساخت و نصب استاترها و تایمرهای موتور هواپیما، نگهداری جریان هوا و حفظ تراکم آن بسیار ضروری است و احتراق را در موتور میسر میسازد.
تحقیقات کاهش آلودگی هوا
هنگامیکه طلا در مجاورت اکسیدهای دیگر در دستگاههای کنترل هوا قرار میگیرد عمل تبدیل گازهای مضر به گازهای مفید را به نحو چشمگیری افزایش میدهند، ذرات معلق مونواکسید کربن که از اجاقگاز، دود سیگار و آتش تولید میشوند و نیتریک اکسید که از موتور ماشینها و تراکتور متصاعد میشود و باعث تولید مه، دود و آلایندههای هوا میگردند، نمونهای از این گازهای مضر هستند، تحقیقات در راستای تولید دستگاههای تصفیه هوا که در آنها کاتالیستهای طلا در کنار فلزات دیگر میتوانند محیطهای ادارات، داخل اتومبیل، گاراژها و پارکینگها را پاک نمایند ادامه دارد، این تحقیقات را در جهت ساخت ماسکهای اکسیژن آتشنشانها، معدنچیان و حسگرها امروزه شاهد هستیم.
صفحات طلایی شکننده
صفحات طلایی شکننده بهعنوان پشتیبان شیرهای اطمینان و به علت مقاومت بالا در برابر افزایش ناگهانی فشار در صنایعی چون هوافضا، هوانوردی، صنایع دفاعی، صنایع هستهای، میدانهای نفتی بهعنوان قابلاطمینانترین و انعطافپذیرترین عنصر در مقایسه با سایر فلزات مورداستفاده قرار میگیرد.
پیل سوختی
استفاده از نانو ذراتی که عناصر تشکیلدهندۀ آن از پلاتین و طلا باشد در ساخت پیلهای سوختی بهمنظور افزایش مقاومت در مقابل خوردگی و کاهش مقاومت تماسی پیشنهاد قابل قبولی است که ممکن است در آیندهای نهچندان دور مورداستفاده گسترده قرار گیرد.
خودروسازی
اگرچه استفاده از طلا در خودروها بسیار ناچیز است اما همین مقدار کم نیز میتواند اثرات مفیدی را در قسمتهایی مانند قطعات الکتریکی، انژکتور الکترونیکی، کنترل بهینه سوخت، ترمز ضد قفل، کیسههای هوا، موتور برخی خودروها و… گذاشته و در کارایی بهتر خودروها مؤثر ظاهر شود.
صنایع غذایی
برخی از دانشمندان میگویند طلا تاثیرات مثبتی بر روی بدن دارد اما نه اینکه این فلز را به همراه غذا یا خوراکیهای دیگر میل کنیم! برای مثال از طلا در برخی از کرمها و ماسکها استفاده میشود اما خب با اینکه طلا خاصیت درمانی چندانی در هنگام خوردن ندارد، طلا بیشتر بهصورت تجملاتی بهصورت پودر و یا برگههای بسیار نازک بر روی مواد غذایی میپاشند و یا به نوشیدنیها اضافه میکنند.
سخن پایانی
اگرچه در ابتدا افراد با رویکردهای علمی، پزشکی، سیاسی و… رو به طلا آوردند تا سبک زندگی را بهبود بخشیده و آن را در راستای نیل به اهداف بلند انسانی به جلو برانند اما ورود فرهنگهای نادرست باعث شد این عنصر که به علت خواص فراوانش زمانی مقدس نامیده میشد، دستخوش تمایلات نفسانی برخی افراد قرار گیرد و زمینهای برای تجملات را فراهم نماید ازاینرو شاهد استفاده از این عنصر در مواردی چون کفش طلا، کاج کریسمس از جنس طلا، پنیر طلا، بستنی باروکش طلا، تابوت طلا، لیموناد با تکههای طلا، مداد طلایی، لباس از جنس طلا، کاغذ توالت و… هستیم که ترویجی است بر مدگرایی و غرق شدن در تجملات بیریشه و اساس!
«با ذکر منبع، کپی این مطلب بلامانع است»