بلاگ

ترازوی طلافروشی یا ترازوی زرگری

ترازوی طلافروشی یا ترازوی زرگری

وزن مهم است! به خصوص وقتی پای خرید و فروش طلا در میان باشد! بارها مشاهده کرده‌ایم، که اگر در خرید و فروش طلا یک گرم بالا و پایین شود، ممکن است انتخاب مشتری هزاران تومان بالا و پایین شود! از همین رو است که می‌گویند ترازوی طلافروشی باید از همه ترازوها در اصناف دیگر دقیق‌تر باشد، چراکه سوت سوت یک قطعه طلا برای ما با ارزش است و از آنجا که خانواده‌های ایرانی برای پس انداز و سرمایه‌گذاری نیز طلا می‌خرند روی هر هزار تومانی که بابت خرید طلا می‌دهند برنامه‌ریزی می‌کنند، پس وای به حال زمانی که متوجه شوند، طلایی که خریداری کردند فقط یک یا چند گرم پایین‌تر از آن‌چیزی است که روی فاکتور طلا ، درج شده است از همین جهت است که یک قطعه طلا باید با استفاده از یک ترازوی دقیق و حساس وزن شود تا بتوان قیمت دقیق آن قطعه طلا را محاسبه کرد. پس در نتیجه وزن طلا، بعد از قیمت یک گرم طلا که از روی انس جهانی و مثقال طلا حساب و کتاب می‌شود، دومین گزینه در محاسبات قیمت طلا است. که با دو روش سنتی و دیجیتالی قابل اندازگیریست. با ما همراه باشید تا بیشتر در مورد ترازوهای طلافروشی‌ها بدانیم.

انواع ترازوهای طلافروشی

از گذشته تا به امروز بشر قدر طلا را می‌دانست از همین رو همواره در پی ساخت ترازوهایی دقیق و با قابلیت‌های متفاوتی در جهت راحتی و دقت طلاسازان و طلافروشان و همچنین خریداران طلا است، چراکه فقط با چند گرم کم و زیاد شدن طلا ممکن است سرمایه‌ی چندین آدم از میان برود! از این رو هر ساله ترازوهایی دقیق‌تر و با امکانات بیشتر به بازار می‌آیند و جای ترازوهای قدیمی را می‌گیرند؛ ترازوهایی که مورد استفاده‌ی طلافروشان و زرگران از گذشته تا به امروز قرار گرفته است، می‌توان به ترازوهای سنتی و ترازوهای دیجیتالی تقسیم بندیشان کرد که در ادامه به بررسی هر کدام می‌پردازیم:

  • ترازوی سنتی:

منظور از ترازوهای سنتی همان ترازوهای دو کفه‌ای است که امروزه در بعضی از میوه فروشی‌ها استفاده می‌شود البته استفاده از این ترازوهای سنتی حتی در میوه فروشی‌ها نیز منسوخ است ترازوهای دو کفه سنتی که در طلافروشی‌ها به کار می‌رفت وزنه‌هایی دقیق از چند سوت تا چندین گرم داشت. دقت این ترازوها چندان زیاد نبود البته در زمان‌های گذشته طلا هم اینقدر گران نبود و می‌شد از چند سوت طلا چشم پوشی کرد اما امروزه با گران شدن طلا تا این حد، دیگر نمی‌شود از یک سوت طلا هم گذشت.

  • ترازوی دیجیتال:
هر آنچه در مورد شمش‎ طلا باید بدانید
بیشتر بخوانید

چندین سال است که ترازوهای دیجیتال طلافروشی جای ترازوهای سنتی را در طلافروشی‌ها گرفته است. دقت بالای این ترازوها که بیش از یک صدم اعشار است، بسیار ستودنیست، البته در مواردی مانند ریگیری طلا از ترازوهایی با دقت یک هزارم اعشار هم استفاده می‌کنند.همچنین ظرفیت توزین در ترازوی دیجیتالی طلافروشی‌ها از ۶۰۰ گرم شروع شده و تا ۶ کیلو گرم ادامه دارد که در اکثر طلا فروشی‌ها ظرفیت توزین ۳ کیلو گرم است.

از دیگر مزییت‌های ترازوهای دیجیتالی انجام تبدیل واحدهایی مثل گرم به مثقال و یا گرم به انس طلا و قیراط ، با دقت و سرعت است ( فقط با زدن کلید Unit و انتخاب واحد مورد نظر ) که محاسبه‌ی آن به صورت دستی کار دشواری است که ممکن است در حین محاسبه‌ی آن با خطا مواجه شویم، علاوه بر این بسیاری از ترازوهای دیجیتالی قابلیت اتصال به کامپیوتر طلافروشان را دارد، در این صورت طلافروشان برای چاپ فاکتور طلا و روند حساب و کتاب‌های خود کلی جلو می‌افتند.

اتحادیه صنف فروشندگان و سازندگان طلا و جواهر، استفاده از این مدل ترازو را برای طلا فروشی‌ها الزام کرده است چرا که این ترازوها علاوه بر سرعت بالا در انجام عملیات وزن کشی ( سرعتی معادل یک ثانیه که برای اکثر مشاغل از جمله طلافروشی‌ها و طلاسازی‌ها اهمیت دارد. ) امکان خطا در آن‌ها تقریباً برابر با صفر است؛ چون سالی چند بار این ترازوها تنظیم و مورد ارزیابی قرار می‌گیرند.

ارزیابی و دقت سنجی ترازوی طلافروشی

حتماً در فضای اینترنت و شبکه‌های اجتماعی شایعاتی در مورد ترازو و ماشین حساب‌های طلا فروشان شنیده‌اید که همواره دست به دست می‌چرخند، واقعاً جای بسی تاسف از بی‌سوادی این رسانه‌ها و از این قبیل افراد ساده لوح است! در خصوص ماشین حساب طلافروشان مفصلاً در مقاله‌ ( سیر تا پیاز ماشین حساب‌های طلافروشی ) صحبت کرده‌ایم تا تمام سو ظن‌های ما رفع شود اما در مورد ترازوهای طلافروشان باید بگوییم که هر شش ماه یک بار از موسسه‌ی استاندارد اندازه‌گیری به طلافروشی‌ها می‌روند و ترازوهای آن‌ها را مورد ارزیابی قرار می‌دهند علاوه بر آن از طرف اتحادیه نیز سالی یک بار این ترازوها مورد ارزیابی قرار می‌گیرند پس جای نگرانی وجود ندارد چراکه خود طلافروشان نیز هر روز ترازوی خود را می‌سنجند و چک می‌کنند. تنها موردی که در هنگام خرید طلا باید به آن توجه کنید این است که وقتی طلافروش وزن طلای مورد نظر شما را روی ترازو می‌کشد، بتوانید آن را مشاهده کنید و فقط به گفته‌ی طلافروش اکتفا نکنید و از یکی بودن وزن طلا روی ترازو و وزنی که طلافروش در فاکتور طلا می‌نویسد مطمئن شوید. ( ترازوی زیر تصویر یکی از ترازوهای ما در دی‎اجرت است که در تاریخ ۹۸.۰۵ مورد ارزیابی اتحادیه قرار گرفته است و تاریخ بعدی مراجعه بازرسان اتحادیه به واحد ما در قسمت پایین برچسبی که توسط اتحادیه روی ترازوی ما زده شده است نیز درج شده است. )

چگونه قیمت تعویض طلا با طلا را محاسبه کنیم
بیشتر بخوانید

تست ترازوی طلافروشی

ترازو باید مقابل چشمان مشتری باشد

همانطور که به آن اشاره کردیم، این حق هر مشتری است که بداند طلایی که قصد خرید آن را دارد چند گرم است؟! سعی کنید وزن طلایی که می‌خواهید بفروشید یا قصد خرید آن را دارید را خودتان از روی ترازو بخوانید. ( البته نحوه‌ی خواندن وزن طلا از روی ترازو بسیار مهم است که در ادامه این مطلب آن را توضیح می‌دهیم. ) شما می‌توانید به طلافروش‌هایی که ترازوی خود را در هزاران پَستو قرار می‌دهند، اعتراض کنید چراکه گاهی اوقات بعضی از طلافروش‌ها در هنگام خرید طلا از مشتری وزن طلا را رُند به پایین و در هنگام فروختن طلا از مشتری وزن آن را رُند به بالا می‌کنند! البته به دور از انصاف است اگر فکر کنیم تمام طلافروش‌ها متقلب هستند این در مورد برخی از طلافروشان صدق می‌کند چراکه اکثر طلافروش‌ها ترازوی خود را در جلو چشم مشتری قرار می‌دهند تا مشتری به حق خود یعنی دیدن وزن طلای خود بر روی ترازوی دقیق و حساس طلافروشی، دست یابد؛ در غیر این صورت از حق خود کناره‌گیری نکنید و حتماً به صاحب طلافروشی تذکر نمایش قیمت و وزن آن قطعه طلا را گوشزد نمایید.

نکته‌ی اول در مورد ترازوهای زرگری این است که به دلیل حساسیت بالا نباید در معرض باد و گرد و غبار قرار گیرند بهتر است آن را در یک حفاظ شیشه‌ای گذاشت تا بر اثر وزش باد و ضربه، تغییر وزن نداشته باشد. ( حفاظ و محفظه‌ی شیشه‌ای برای آن است که مشتری نیز بتواند وزن طلا را ببیند. )

اصطلاحات بازار طلا کمتر از پنج دقیقه
بیشتر بخوانید

همچنین باید توجه داشت که زیر این ترازوها محکم و ثابت باشند و در هنگام وزن کشی نباید ترازو لق باشد و تکان بخورد؛ لُپ کلام؛ ترازو باید در وضعیت تراز و در یک سطح صاف گذاشته شود تا از خطاهای احتمالی دور بماند.

علاوه بر همه‌ی این‌ها، طلافروشان محترم نیز می‌بایست دو بار مصنوع طلا را وزن کنند تا از بروز خطا و اشتباهات احتمالی جلوگیری شود و از وزن طلایی که برای مشتری فاکتور می‌کنند مطمئن باشند.

نحوه‌ی خواندن وزن طلا از روی ترازو

همانطور که گفتیم ترازوها در طلافروشی‌ها وزن طلاهای ما را به گرم نشان می‌دهند و آنقدر دقیق هستند که خورده‌ی آن یعنی سوت را نشان دهند که اگر کمی مجال دهید با یک مثال نحوه‌ی خواندن وزن طلا را از روی ترازوی طلافروشان به طور واضح شرح می‌دهیم. فرض کنید یک قطعه از مصنوعات طلا را روی ترازوی حساس طلافروش‌‌ها گذاشته‌ایم، عدد نشان داده شده بر روی ترازو ۴.۳۵ است، که نوشته می‌شود چهار گرم و سی و پنج؛ اما چهار گرم و سیصد و پنجاه سوت می‌خواند! یعنی همانطور که گفتیم باید حواستان باشد که سه رقم بعد از ممیز را بخوانید. ( ۴.۳۵۰ ) اگر این عدد را چهار گرم و سی و پنج بخوانید منظورتان را اشتباه به دیگران رسانده‌اید و آن‌ها عدد ۴.۰۳۵ را از حرف شما برداشت می‌کنند. در این صورت وزن آن قطعه طلا را کمتر از آن چیزی که بوده است، خوانده‌اید. پس هنگام خوانش وزن از روی ترازو بسیار دقت کنید تا در هنگام خرید و فروش طلا نیز بسیار حرفه‌ای به نظر برسید.

نحوه‌ی صحیح خواندن وزن از روی ترازو

سخن پایانی

در این مقاله متوجه شدیم که دست‌کاری ترازوی طلافروشی کاری است که طلافروشان نمی‌توانند به سادگی دست به انجام آن بزنند چرا که طلافروشی‌های زیر نظر اتحادیه از طرف اتحادیه سالی یک بار و از طرف موسسه‌ی استاندارد اندازه‌گیری سالی دو بار بررسی می‌شوند پس خیالتان از این بابت راحت باشد اما اگر باز هم در این مورد تردید دارید می‌توانید از ترازوهای جیبی دیجیتالی استفاده کنید که به سادگی قابل حمل است و می‌توانید در هر طلافروشی از آن استفاده کنید. ( البته قبل از استفاده از آن باید بر دقیق بودن آن واقف باشید. )

«با ذکر منبع، کپی این مطلب بلامانع است»

نوشته های مشابه

‫۷ دیدگاه ها

  1. سلام من طلا خریدم روی ترازو این عدد ۷/۲۵رو زده بود فروشنده گفت ۷گرم و ۲۵۰هست ولی داخل فاکتور زده ۷ گرم و ۲۵ میلی گرم میخواسم ببینم چجوری شده کلاه سرم گذاشتن

  2. سلام من طلا فروختم رو فاکتور زده ۱۵.۸۶۰ ولی فروختنی خریدار گفت ۱۵.۷ یا یه بار هم طلا فروختنی تو خونه وزن کردم ۳.۲ ولی همون هریدار گفت ۳.۱ ینی ترازوصونو دست کاری میکنن میشه شکایت کرد!!!!

    1. سلام زهرای عزیز
      سوال شما، سوال بسیاری از مشتریان ما می باشد. از اینکه پرسیدید ممنونیم.
      توجه داشته باشید طلایی که شما می خرید، به دلیل اینکه استفاده می کنید، ممکن هست شکسته شود یا اینکه ناخواسته به آن ضربه وارد شود. به زمین بیافتد و اتفاق های مشابه رخ دهد. در هر پرت شدن و ضربه خوردن چند سوت از آن کم می شود. به همین دلیل هنگام فروش طلا، ممکن هست ترازو عدد کمتری نسبت به عدد فاکتور نشان دهد.
      توصیه ای که ما به همه می کنیم این هست که حتما قبل فروش طلا به چند طلافروش ببرید و از وزن آن باخبر شوید. همین کار هم موقع خرید طلا انجام دهید. یعنی وقتی طلایی می خرید حتما به یک یا دو طلافروش نشان دهید و از وزن آن باخبر شوید. این طوری برای شما شک و ابهامی باقی نمی ماند. برای این کار می توانید به ما در بازار تهران مراجعه کنید.
      همانطور که در مقاله نوشته ایم، ترازو طلافروشی ها هر سال یکبار از طرف اتحادیه صحت سنجی می شود. خیلی بعید هست که در مورد شما ترازوی طلافروشی دستکاری شده باشد، اما با این حال می توانید به اتحادیه شکایت کنید تا مورد بررسی قرار بگیرد.

  3. سلام
    خداییش حال میکننا تا حالا دقت کردید چه کلاهی سرمون می‌رفته طرف اجرت ساختو ک می‌گرفته مالیات‌شم ک می‌گرفته ۷ درصد سود دلالیشو هم ک می‌گرفته
    این چه محاسبه مسخره آیه بعد جالبه موقع خرید هیچ کدوم از اینا نیست
    بنظرم خرید طلا با این روش کلاهبردارانه ای ک درست کردن تو ایران اشتباهه محضه آدم از اونور خرید کنه حداقل میدونه گمرکش ۱.۴ درصده ن ۷ درصد ب اضافه اجرت 🤣🤣🤣🤣🤣👎👎

    1. میدونی اجرت ساخت چیه؟
      فقط رو هوا یه چیزی میگی!
      اجرت ساخت رو سازنده ی اون کالا میگیره،حالا انگشتر یا النگو یا هر چیز دیگه ، طلا فروش اون جنس رو میخره از کارگاه طلاسازی هزینه ایی که داده به اضافه ی مالیاتی که دولت میگیره به اضافه سودی که خودش قراره ببره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا